Vissen op Aruba
4.3/5 Waardering (4 beoordelingen)

Lekker vissen op Aruba met een heerlijke vakantie in het Riu Palace

14-01-2014: door Iwan Nijkamp 
In september 2010 werd ik samen met mijn collega’s door mijn baas verrast met een vakantie/training. We werden uitgenodigd voor een week Riu Palace Aruba in November, één van de mooiste hotels op Aruba direct aan het strand van Palm Beach.

Riu-palace-aruba
Het Riu Palace Hotel, schitterend gelegen aan Palm Beach Aruba

Een goede relatie van ons had de training uitgewerkt en het hotel en de vliegtickets geregeld. Vliegtickets en Hotels zijn zo geregeld via WTC.nl overzichtelijk en snel.

verkennen-arubaNaast de training voor mijn werk was er veel ruimte voor eigen invulling. Uiteraard ruimden we tijd in om het eiland te ontdekken maar voor mij "moest" er natuurlijk ook gevist worden. Het werd een onvergetelijke week met een leerzame training van het Vitaliteitcentrum over slaapmanagement, en een week met veel zon, zee, strand, heerlijk eten en lol. We hebben enorm gelachen die week. 

November is het regenseizoen op Aruba. Dat betekent warm weer maar regelmatig regen in de nacht en overdag vaak prachtig weer. De week voor onze komst had er een zware storm geraasd over het eiland en dat was te zien. Grote stukken strand waren weggeslagen en nog steeds waren er als gevolg van de storm extreem hoge golven op het strand. Prachtig om op te bodysurfen maar de zee was de eerste dagen te onrustig om uit te varen met een charterboot.

Big Game trip

aruba-vissen2Een aantal collega's hadden ook wel zin in een ochtendje (vaak de beste tijd) met een charterboot. Met 6 man konden we de kosten mooi drukken en vanuit het Riu Palace Hotel boekten we een trip voor donderdagochtend. Om 05:30 werden we bij het hotel opgehaald door een taxi en naar de haven van Oranjestad gebracht.

Opvallend op Aruba was de hoge temperatuur. Ook s'nachts koelt het op Aruba nauwelijks af en is het zo'n 30 graden. Met alleen een T-shirtje en korte broek stapten we in het donker op de charterboot. Natuurlijk waren bij ons allen de verwachtingen hooggespannen en hoopten we op een marlijn of andere grote vis.

Ik kon mijn lichte teleurstelling onderdrukken toen ik aan boord stapte en de staat van de materialen zag waarmee we zouden gaan vissen. Dit was niet echt state of the art, getuige de verschillende hengels, reels en ook de nogal roestige haak die onder de groen-gele octopus uitstak.

aruba-vissen7We moesten ongeveer een half uurtje varen aldus de schipper alvorens de (4) hengels voorzien van muppet of halve makreel te water werden gelaten. De teasers aan een lijn moesten zorgen voor het nodige spektakel in de oppervlakte waardoor de grote vissen aangelokt zouden worden.

Nadat het aas te water werd gelaten liep de gezonde spanning op de boot op. De boot beschikte "slechts" over 1 downrigger. Met deze downrigger was een halve makreel op diepte gebracht. Ook de buitenste hengels werden voorzien van een halve makreel en met een dikke octopus op de kop in de oppervlakte geplaatst.

De kleine hengel binnen werd voorzien van alleen een kleine muppet op zo'n 50 meter achter de boot in de oppervlakte geplaatst. Ik vroeg de schipper of hij navigatie apparatuur en fishfinders gebruikte maar dat wuifde hij weg met een gebaar en wijzend op een hoge klif dat hij alles op gevoel kon en deed.

Na ruim een uur varen was het toch zover. De lijn van het "kleine"hengeltje schoot uit de klip en met het terugveren van de hengel werd de haak gezet. Ik mocht (aardige collega's) als eerste plaatsnemen in de stoel. Het leek alsof de vis weg was maar even later had ik toch contact. De hengel bleek veel te zwaar voor de tonijnachtige die wat weghad van een mega makreel, maar ik had in ieder geval mijn vis.

aruba-vissen4

De vis werd onthaakt en de deckhand plaatste de hengel weer op positie. Onmiddelijk volgde er weer een aanbeet en dit keer was het collega Bob die een mega makreel mocht binnendraaien. Bij het nogal wilde binnendraaien van de vis brak de handle van de krakkemikkige reel af.

De stemming van de schipper werd er bij het zien van de reel niet beter op.

Het volgende uur gebeurde er buiten het zien van een school dolfijnen onder de boot (prachtig gezicht) en wat vliegende vissen helemaal niets.......totdat de hengel met de downrigger terugveerde........YES!!

 

aruba-vissen5Dit leek de vis waarvoor we gekomen waren. Marc was de gelukkige en nam plaats in de stoel. Hij zette de haak en de hengel trok krom.

De schipper stoof van boven naar beneden om assistentie te kunnen verlenen maar juist op het moment dat hij Marc maande rustiger te trekken schoot de vis los.......................................

De stemming op de boot werd er vooral bij de schipper niet beter op. Waarschijnlijk was het een wahoo geweest en die konden hier groeien tot zo'n 40 kilo... Het laatste uur kregen we nog 1 aanbeet in de oppervlakte maar ook deze vis werd niet gehaakt.

De schipper, inmiddels gaar en balend besloot er flink de vaart in te zetten en trakteerde ons daarmee op een enorme wolk van dieselrook op het achtersteven 'Heerlijk'

Al met al was het een hele ervaring om eens een dag mee te varen en het gevoel te hebben kans te maken op een echte grote vis. Al met al was het toch een prachtige belevenis.

Tip:

snelle-botenLet op met welke boot u er opuit gaat. Vooraf een bezoekje brengen aan de haven en zelf uw charterboot uitkiezen voorkomt een hoop frustratie. Er liggen nl ook boten in de haven die helemaal state of the art zijn en voorzien van schitterend materiaal.

een paar links naar boten:

 

Er liggen ook prachtige boten die super uitgerust zijn.

Andere visserij op Aruba

Naast Big Game kan er op Aruba uitstekend gevist worden vanaf de kant en vanaf de boot met het zgn Bottom vissen. Tot spijt van een aantal collega's (achteraf bekeken) zijn we niet gaan bottom vissen.

Ook de noordkust kent ongetwijfeld prachtige mogelijkheden om vanaf de kant te vissen. Qua materiaal zou een medium spinhengel van tenminste 3 meter lengte een prima keuze zijn. Met een gevlochten lijntje en fluorcarbon onderlijnmateriaal, verschillende haken (groot en klein) , wat kleine plugjes en wat dobbertjes kunt u veel plezier beleven.

aruba-vissen4

Zelf visten we op de laatste dag nog met een zeer licht spinhengeltje naast het strand van het zgn De Palm Island.

Het strandje naast het snorkel en pleasure centrum was werkelijk vergeven van geep, snappers en allerlei andere soorten vis. Ons materiaal was niet helemaal optimaal en we misten vele beten. Toch wisten we nog een paar snappertjes (met donders scherpe tanden) te vangen op mini-pluggen.

Reizen naar Aruba zijn te boeken via diverse reisorganisaties. WTC.nl is een aanrader, via hen kunt u niet alleen de vliegtickets naar Aruba gunstig boeken, ook de verschillende Hotels zijn te boeken via de website.

 

 

 Als je naar Aruba gaat vergeet dan niet dit:

  • Snorkelen bij De Palm Island, fantastisch, je zou willen dat je hier je hengel meehad :) We hebben hier een dag gesnorkeld het was werkelijk waar adembenemend!

 Ook interessante vislinks over aruba:

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen