Skip to main content

Visvakantie Noorwegen

Noorwegen is een zeer geliefde visvakantie bestemming voor sportvissers. Een visvakantie Noorwegen betekent voor de meeste vissers (diep) zeevissen! De kustlijn van Noorwegen is een van de rijkste viswateren in de wereld.

Vakantiehuizen in Noorwegen
Zoek een vakantiehuis met vismogelijkheden in Noorwegen

Lees verder

Pilkers
Klik hier voor een overzicht van goede pilkers

Lees verder

Noorwegen is wereldberoemd, vooral vanwege de enorme kabeljauwen die er gevangen worden.
In Noorwegen kan het hele jaar op zee gevist worden. Juist vooral in de winter zijn er uitstekende mogelijkheden om een gigiantische kabeljauw te vangen. 

Populaire vissoorten in Noorwegen

  • Kabeljauw Kabeljauw is de topper waarvoor veel vissers naar Noorwegen komen. Er zwemmen echter ook veel andere vissoorten die in Noorwegen uitgroeien tot enorme formeten.
  • Zeewolf - Zeewolf is nog zo'n vis waarvoor men speciaal naar Noorwegen komt voor een visvakantie.
  • Koolvis - Koolvissen worden er regelmatig gevangen met gewichten boven de 18 pond maar er is nog een vis waarvoor men gaat watertanden.
  • Enorme-heilbot-bron-PS-visreizenHeilbot - Zet je maar schrap voor een heroisch gevecht met de machtige Heilbot. Deze enorme platvissen worden in Noorwegen regelmatig gevangen boven de 100 kilo, de zwaarste met de hengel gevangen Heilbot woog zo'n 180 kilo

Visuitrusting voor Noorwegen

Om goed te kunnen profiteren van de vismogelijkheden die Noorwegen te bieden heeft moet je materiaal op en top in orde zijn. Veel tips voor het juiste materiaal in Noorwegen kun je bijvoorbeeld vinden op de youtube filmpjes van Cordes Travel.

Charter Boten
Er zijn zeer veel moderne en zeer goed uitgeruste chartersboten waarvan de schippers je meenemen naar de beste stekken op zee. Ook voor huurmateriaal en beschermende viskleding kun je vaak prima terecht bij deze schippers.

Noorwegen-Oksfjord-Jaap-PS-visreizenZelf varen
Heb je zelf ervaring met het varen met boten dan zijn er vele mogelijkheden voor het huren van een boot. Bij veel accomodaties zijn zelfs vaak boten te huur.
In Noorwegen zijn de visboten vaak van topkwaliteit en voorzien van alle veiligheidsvoorzieningen en fishfinders en navigatie.

Visvergunningen en regels voor visvakantie in Noorwegen

Visvergunningen of andere vergunningen zijn in Noorwegen niet noodzakelijk voor het diepzeevissen of het vissen vanaf de kust, als je je houdt aan de regels:

  • Respecteer de minimummaten van de vissen (zie tabel hieronder).
  • Buitenlandse toeristen mogen alleen vissen met een hengel.
  • Toeristen mogen maximaal 15 kilogram vis of visfilets mee het land uit nemen.
  • Minstens 100 meter afstand houden aan te houden tot een viskwekerij.
  • Toeristen mogen hun vangst niet verkopen.
  • Paling en doornhaai zijn beschermde vissoorten in Noorwegen.

Mocht je een vis vangen die kleiner is dan de minimummaat, onthaak deze dan voorzichtig en zet haar terug in zee. Is de vis dood of zal deze het terugzetten duidelijk niet overleven, dan mag je deze bewaren om op te eten.

Een complete tabel, met minimummaten voor allerlei vissoorten en up-to-date reglementen voor het vissen in de zeeën rond Noorwegen, is beschikbaar op de website www.fiskeridir.no .