Skip to main content

Karpervissen vanaf je werkplek

vissen vanaf de werkplek2

Het zal je toch gebeuren dat je een werkplek hebt in een mooi kantoor, met uitzicht op vlonder, en een vijver met karpers…….en laat ik dat nu hebben!

Afgelopen jaar zijn we met ons kantoor verhuisd. Van een enkele verdieping op de 3e met uitzicht op de vijver waar je de karpers letterlijk op de rug keek naar een prachtig eigen pand aan hetzelfde water. Vorig jaar had ik met warm weer regelmatig de ruggen geteld. Bij mooi weer met gemak meer dan 80 stuks, geen grote vissen maar wel mooie, inclusief een aantal prachtige spiegels en dat alleen op het kleine stukje van de vijver, dat ik vanaf het balkon kon zien.

pand aan het water

Ik kon wel ongeveer een inschatting maken wat er op het hele water zwom. Er werd regelmatig gevist op karper. Ik kon vanaf de 3e verdieping prima volgen wat er gevangen werd. In 2013 was het echt slecht, de vissen lagen van boven gezien soms letterlijk op elkaar maar er werd echt weinig gevangen. Afgelopen jaar in 2014 zag ik dat er regelmatig karpers gevangen werden. De meesten gewoon met een korstje aan de oppervlakte. Boilievissers zag ik echt weinig vangen.

 Begin dit jaar verhuisden we dus naar ons nieuwe pand aan het water. Mijn werkplek ligt gescheiden door 2 schuifdeuren letterlijk aan onze eigen steiger. Natuurlijk moest er een keer op karper gevist worden. Ik had het lang uitgesteld, afgelopen voorjaar wilde ik starten maar opeens gingen er veel karpers dood vanwege de karoperziekte en dat hield een aantal weken aan.  Mensen van het waterschap verzekerden me dat ze minstens 120 karpers hadden geruimd. Een paar weken leek het erop dat er alleen nog maar graskarpers zwommen maar toen het net voor de zomervakantie zo heet werd was het duidelijk. Er zwom nog genoeg karper, ik zag zelfs enkele mooiere exemplaren zwemmen. 

vissen vanaf de werkplek

De eerste week na mijn vakantie zag ik onder de steiger van de buurman al verschillende vissen draaien. Toen we de tweede week op maandag een vergadering hadden en ik naar buiten keek zag ik vanaf de eerste verdieping niets dan aasbellen, recht voor onze steiger bruiste het van de activiteit! Het azen duurde de hele dag en ik besloot een paar dagen te gaan voeren. Ik had nog 5 kilo 16mm scopex freezers van proline liggen en die moesten maar eens op. Dinsdag, woensdag en donderdagochtend voerde ik per dag ongeveer een kilo boilies, recht voor onze steiger. s'middags kon je het al zien, dikke aasplakkaten op het voer.

Eindelijk vissen

landingVrijdagochtend (normaal mijn vrije dag) was ik om 8:30 op kantoor, gewapend met rodpod en mijn stokken. 10 minuten later lag mijn eerste hengel op rechts, schuin voor de steiger van de buurman en aan de rand van de voerstek. Boilie doormidden geknipt en de 2 delen omgekeerd op de hair gezet. De hengels moesten met de alcatraz rodpod omhoog geplaatst worden (frankrijk style) vanwege de ballustrade op onze vlonder maar met de slappe lijnen maakte dat niets uit. Tijd om de tweede hengel klaar te maken was er niet, de eerste run was een feit.

De eerste vis kwam zo snel dat ik niet eens tijd had om na te denken over het landen. Het water stond heel laag en mijn schepnetsteel was voor deze waterstand aan de korte kant. Gelukkig heb ik enthousiaste collega's waarvan er eentje over de reling klom om de vis beter te kunnen landen.

 Na een paar minuten lag er een mooi schubje op de mat, dat ging lekker. Ik besloot nu eerst maar de andere 2 hengels ook klaar te maken om vervolgens een bakkie te doen met de collega's. Het duurde een half uurtje voor de tweede run zich aandiende, een volle fluiter van recht voor de steiger. De versterker op mijn buro schreeuwde het uit en ik wist niet hoe snel ik de middelste hengel moest grijpen. Opnieuw een knolletje en prima gehaakt.

karpervissen vanaf de werkplekDe laatste vis ving ik om 10:30 opnieuw van de rand van de voerplek en wederom een mooi schubje. Het was goed geweest, mijn dochter kwam om 12 uur thuis van school en ik kon nog mooi op tijd thuis zijn. Prachtig om eens weer ouderwets een aantal runs te krijgen in een kort tijdsbestek.......en dat vanaf je werkplek. De grotere exemplaren zijn ongetwijfeld ook nog een keer aan de beurt. Wordt vervolgd!